Lone Morch

View Original

Great Article about my work & Embody in Aarhus Stiften

Fotobog: Lone Mørch har fotograferet 1000 kvinder gennem 14 år (Tekst only) 

AF: KIRSTINE LEFEVRE SCKERL
Publiceret 21. marts 2018 kl. 09:13
Foto: Flemming Krogh

Se artiklen med billeder på Stiftens Hjemmeside her >>

Flere af de kvinder, som Lone Mørch har taget billeder af, vender tilbage efter nogle år, når de synes, de har passeret en ny milepæl, eller hvis de synes, at deres selvbillede har ændret sig.

Den århusianske fotograf Lone Mørch har gennem de seneste 14 år taget fotografier af 1.000 kvinder. Gennem linsen har hun udforsket lyset og skyggerne i kvindernes kroppe og sind. En del af billederne er nu samlet i fotobogen "Embody".

 

AARHUS: Der er unge kvinder, ældre kvinder. Frodige og slanke kvinder. Kvinder med mørk hud og helt lyse kvinder. Kvinder, der kigger væk, gemmer sig bag slør eller ses fra ryggen. Og kvinder, som kigger beskueren lige i øjnene.

Fælles for dem alle, er, at de er fanget af den århusianske fotograf Lone Mørch, som siden 2003 har fotograferet flere end 1.000 nøgne kvinder.

Det hele startede lidt som en fascination af lys og skygges indvirkning på den historie, som blev fortalt på et billede. Lone Mørch købte et analogt kamera, som hun begyndte at lege med.

Til de første nøgenbilleder stod hun selv foran linsen, mens hendes veninde tog billederne. Anledningen var hendes daværende mands fødselsdag. Han elskede hjemmelavede gaver, så hun ville give ham en fotobog med sig selv.

- Det var meget spontant. Vi havde det vildt sjovt og var enige om, at det egentlig var frigørende, fordi man mærkede en bevægelse fra at føle sig pinlig, genert og akavet til at føle sig tilpas og have det godt med at blive set på, fortæller Lone Mørch.

- Der blev Lolo's Boudoir født. Som et koncept eller et sted, hvor kvinder privat kunne få lov til at udforske sig selv, eksperimentere og prøve at finde ud af; hvad er sexet for mig? I begyndelsen var det sjov og ballade, men der gik ikke særlig lang tid, før jeg oplevede, at der skete noget, når jeg stod med det kamera. Jeg kunne se kropssproget og øjnene, ansigtet, kroppen - alle de steder, hvor vi prøver at skjule os selv. Usikkerheden og skammen. Jeg blev grebet af det og tænkte, hvorfor er det så svært at vise og se os selv?, fortæller 50-årige Lone Mørch.

Bag om billedet

Billederne er taget gennem 14 år i en periode, hvor hun boede i San Francisco. I nabobyen Sausalito indrettede hun et studie, en form for feminint fristed kaldet Lolo's Boudoir, hvor kvinderne kunne få taget billeder.

I begyndelsen var det mest kvinder i hendes omgangskreds, som stod foran kameraet, men efterhånden begyndte også fremmede kvinder i alle aldre, at dukke op hos Lone Mørch. De havde læst om hendes billeder i pressen eller hørt om hende fra andre veninder.

- Det var ikke et dokumentarprojekt, hvor jeg ville lave noget om kvinder og deres krop. Det var en meget privat ting for de kvinder, som var med af den ene eller den anden grund. For nogle var det et eventyr, de ville gerne have taget nogle fede billeder til deres mand. Andre kom med dybe traumer om deres identitet og selvbillede, forklarer hun.

- Situationen blev en måde at kæmpe sig frem igennem de lag, som kvinder er blevet påduttet gennem tiden. Det var metaforen, hvor kameraet og mig var det nysgerrige, kærlige, trygge og alligevel lidt vilde, som kunne hjælpe folk til at skrælle lagene af et efter et, siger Lone Mørch, der også bruger naturen som bagtæppe for billederne.

For nogen kvinder er det en stor overvindelse at stille sig ind foran kameraet. Situationen kan virke intimiderende.

- Jeg blev kontaktet af en kvinde, som havde læst en artikel om mig, men der var gået syv år, før hun ringede til mig. Der er stadig mange, som bruger det som en undskyldning, at det er til kæresten, men i virkeligheden er det til dem selv. Det er en oplevelsen lige så meget, som det er at have billederne bagefter, fortæller hun.

- Det var en meget privat ting for de kvinder, som var med af den ene eller den anden grund. For nogle var det et eventyr, de ville gerne have taget nogle fede billeder til deres mand. Andre kom med dybe traumer om deres identitet og selvbillede, forklarer fotograf Lone Mørch. Foto: Lone Mørch fra bogen "Embody"

Foto af milepæle

Forud for hvert fotoshoot har hun nogle forberedende samtaler med kvinderne for at finde ud af, hvor de er i deres liv, og hvad de gerne vil have med på billederne. Det kan være specifikke ting, som har en personlig betydning, men det kan også være nogle arketyper eller symboler, som skal være med til at tegne personen.

- Jeg lytter og prøver at omsætte det til nogle metaforer og billedlige situationer. Jeg hjælper dem på vej og kigger altid efter noget i billedet, der bevæger mig. At se er at mærke. Når jeg fotograferer, ser jeg selvfølgelig efter lyset og om det hele spiller sammen, men det handler også meget om følelsen. Det handler meget om at komme ind til det sted i hende, hvor hun hviler i sig selv og viser sig selv. Nogle gange er det en enormt bevægende oplevelse for begge parter. Jeg kommer ikke med en agenda på forhånd. Jeg synes, det er sjovt at være på opdagelsesrejse og se, hvor det ender, forklarer Lone Mørch.

Ofte bliver de bedste 20-30 billeder valgt ud og samlet i en bog, som viser forskellige facetter af kvinden.

Det er ikke altid, at kvinderne kan se det samme i billederne, som fotografen.

- Du må huske på, at det er første gang kvinden ser billederne, så det kan føles lidt nøgent at sidde der sammen med en anden og se på sig selv i alle nuancerne. Jeg tror, det handler om, at vi er vant til at kigge kritisk på os selv, men det kan også være udtryk for en misforstået beskedenhed. Man kan ikke synes, at man er lækker. Det er grænseoverskridende at stå ved, at man godt kan lide sig selv, siger hun.

Lone Mørch tager stadig billeder af kvinder. Nogle af dem vender tilbage efter nogle år, når de synes, at der er sket noget nyt i deres liv, eller at deres selvbillede har forandret sig.

- Det er en måde at blive bevidnet på og følge med i; Hvem er jeg nu?, forklarer Lone Mørch.

Lone Mørch tager bruger både et studie og naturen, som baggrund for sine billeder. - Det er to forskellige måder at mærke sig selv på. Det er som om at sanseligheden vågner, når man får taget billeder i naturen, forklarer hun. Foto: Lone Mørch fra bogen "Embody"

Ser det skønne

Nu er Lone Mørch tilbage i Danmark, hvor hun gennem længere tid har arbejdet på sin nye bog "Embody" udkom i begyndelsen af marts. Den indeholder et udpluk af de mange billeder, som hun har taget gennem årene.

Det har været en svær og tidskrævende proces at vælge billeder ud til bogen. Nogle kvinder var stolte over at blive spurgt, andre sagde nej, fordi de syntes, at billederne var for personlige. Men langt de fleste gav grønt lys.

- Valget er faldet på nogle af de symbolske, følelsesmæssige og kunstneriske billeder. Det personlige præg skulle væk, så læseren kunne begynde at danne sig sine egne fortællinger ud fra billederne, forklarer Lone Mørch.

Hun kalder "Embody" for "en meget ærlig bog".

- Det kunne være så nemt at lave en bog med kvinder, som tager sig lækkert ud. Men jeg fandt hurtigt ud af, at jeg måtte lave en bog, som var ærlig over for den proces, vi havde været igennem. Teksterne giver den indre historie, det der ligger forud for billedet. Bogen er ærlig omkring, hvad vi som kvinder går og knokler med indeni. Vi bruger så uendelig meget af vores tid og tanker på, om vi nu er gode nok, om andre nu også kan lide os, om vi ser rigtige ud. Alt det vi burde gøre, forklarer hun, og fortsætter:

- Mange har også en følelse af, at ens seksualitet er for andres fornøjelse. Jeg har oplevet en længsel i kvinderne efter at opleve deres eget erotiske væsen. En længsel efter at være nærværende med sig selv og hinanden, hvor man bliver set. Det tror jeg også har været en del af fotografierne. Det er så sjældent, at vi bliver kigget på af nogen med sådan en oprigtig nysgerrighed, hvor man ser alt det skønne, slutter Lone Mørch, der til april skal promovere bogen i USA.

Billederne i bogen er blevet til gennem de seneste 14 år. Det har krævet et stort arbejde at udvælge de fotos, som skulle med i bogen, fortæller Lone Mørch. Foto: Lone Mørch fra bogen "Embody"

 

LONE MØRCH

Fotograf og forfatter Lone Mørch er aktuel med fotobogen "Embody", der udkom 1. marts.
Lone Mørch er 50 år. Hun er født i Aarhus, og opvokset på Viborg-egnen. Hun har boet tre år i Nepal, som udsendt for Mellemfolkeligt Samvirke, og 16 år i San Francisco, USA, hvor hun blandt andet har været teamleder for Kaospiloterne. Hun bor nu i Aarhus og deler sin tid mellem Danmark og San Francisco.

Lone Mørch er uddannet Cand.scient. og har i mange år arbejdet med organisationsforandring og storytelling. Hun har tidligere udgivet selvbiografien "Seeing Red: A Woman's Quest for Truth, Power and the Sacred"

Hendes billeder og essays har været publiceret i både danske og amerikanske blade, aviser og blogge, fx. InStyle, Cosmopolitan, People, SF Chronicle, Huffington Post, Light Journal, Femina, Q, B.T. med flere.

"Embody" indeholder 110 sort-hvide billeder i følgeskab med tekst på dansk og engelsk. Den er på 180 sider og koster 450 kroner. Den kan bestilles på www.lonemoerch.com